Museum Prinsenhof Delft presenteert met de tentoonstelling Pioniers in Keramiek hoe tijdloos het medium is. Begin 17de eeuw start een bloeitijd voor de Delftse aardewerkindustrie, die ruim anderhalve eeuw duurt en bol staat van innovatie en experiment. Tegenwoordig beleeft keramiek opnieuw een bloeiperiode; steeds meer makers kiezen voor klei en nemen de eeuwenoude ambacht en haar betekenis onder de loep. Pioniers in Keramiek toont topstukken uit de collectie van Museum Prinsenhof naast werk van 23 hedendaagse makers, waardoor een spannende dialoog ontstaat die bijzondere inzichten biedt. De tentoonstelling biedt meerdere perspectieven en nodigt bezoekers uit om met een hedendaagse blik naar het verleden te kijken. Hoewel het materiaal zelf hetzelfde is gebleven, is de wereld waarop de makers reageren sterk veranderd.
Onze studio kreeg de eer om het tentoonstellingsontwerp, de grafische laag en de publicatie te verzorgen, om zo een samenhangend geheel te creëren. Als ruimtelijke ingreep hebben wij gekozen om al het werk op een catwalk te presenteren, als ontmoetingsplek voor het oude en het nieuwe die zij aan zij getoond worden. De catwalk is de draad die de bezoeker doorheen de ruimtes leidt. Hierdoor komen de werken op ooghoogte te staan, waardoor je op een andere manier naar de objecten kijkt. De podia zijn opgebouwd door een stapeling van kratjes, wat niet alleen verwijst naar het drogen en transporteren van het werk, maar ook naar het stapelen in de oven en het maakproces.
Elke catwalk heeft een andere kleur, afhankelijk van het thema, zodat de bezoeker subtiel merkt wanneer er een nieuw onderwerp aan bod komt. De zaalteksten geven algemene informatie over de overkoepelende thema’s, terwijl de tafelteksten meer uitleg geven over de clusters van topstukken en hedendaagse makers. Informatie over de werken is voorzien van kleine illustraties, die ook als grafische elementen door de zalen terugkomen. Door deze illustraties groot en uit de context op de muren te clusteren, krijgen de vormen een vervreemdende en grafische kwaliteit. Deze silhouetten en grote titels zijn als glanzende folie op de muren geplaatst, waardoor subtiel wordt verwezen naar het idee van glazuur en keramiek.
Voor Waanders Uitgeverij en met curator Esther van der Hoorn en gastcurator Esther Muñoz Grootveld verzorgden wij de publicatie waarin alle verbanden tussen pionierende makers van toen en nu nog eens worden belicht. Dit naslagwerk onthult de verrassende overeenkomsten en veelzeggende verschillen, die de dialoog binnen deze eeuwenoude, innovatieve ambacht zo boeiend maken.